”Mesteca, mesteca, mesteca” si schimba-ti viata – interviu cu Nutritionist Dietetician Elena Mardale

Actualizată în: 24 aug. 2021

Are o pasiune pentru domeniul panificației și după un parcurs de studii de drept economic și administrativ, Elena Mardale s-a format ca Tehnician Nutriționist la Asociația Internațională Masterclass București. A urmat formarea și acreditarea ca Nutriționist Dietetician licențiat al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și dedicarea completă spre…refacerea de vieți.

Supraveghează sportivi de performanță, are pregătite rețete și secrete mici pentru un stil de viață mai sănătos.

Parcursul inedit de la Economie la Nutriționist Dietetician și Specialist în boli metabolice și nutriție sportivă a fost o extensie naturală a interesului pentru ”stil de viață” și ”optimizare prin nutriție”.

”O schimbare în stilul alimentar este o schimbare de viață.”

Profesional, este omul extrem de minuțios, atentă mereu la detaliile din spatele marilor valori/numere. Asta o ajută să vadă micile lucruri pe care mulți nu le observă sau le trec ușor cu vederea. Un exemplu este încărcătura de metale grele descoperite la un pacient, după enorm de multe investigații clasice pe care acesta le-a făcut (vom vedea povestea de succes pe blogul Holomed curând).

În departamentul de Nutriție și Dietetică de la Holomed se întâmplă multe miracole mici. Am discutat cum și cei mici, în vacanță, ar beneficia de sfaturi pentru nutriție.

Dar la fel se întâmplă cu toată lumea, de la sportivi la oameni obișnuiți, de toate vârstele.

  • Cum decurge o consultație în departamentul de nutriție și dietetică și cine vi se adresează cel mai des?

”O primă consultație este mereu foarte minuțioasă și poate dura până la 2 ore. Asta pentru că a face o schimbare în stilul alimentar este o schimbare de viață. Punem la punct în prima întâlnire bazele echipei care va ajuta pacientul să aibă și să se țină de un plan de bătălie.”

”În principiu pacienții sunt cei care caută nutriție clinică pentru rectificarea de situații ca obezitate, steatoză hepatică, boli cardiovasculare. Adică adulții cu diverse patologii.”

Iar a doua specializare, de nutriție sportivă, o face cel mai potrivit consilier pentru cluburi profesioniste de fotbal, pentru care monitorizează compoziția corporală. Consilierea sportivilor se face prin recomandarea meniurilor conform perioadei în care se află: de vacanță, de antrenament, de pregătire sau de meci.

Dar nu numai sportivii sunt cei pe care îi consiliază acum. Alături de un coleg, lucrează momentan la un studiu pe acest fenomen mondial declanșat de pandemie și anume luarea în greutate. Evident că automat s-a mâncat altfel, mișcare nu a existat ca înainte, iar la cabinet au venit, imediat cu redeschiderea, persoane cu probleme specifice.

”Îmbucurător este totuși că s-a declanșat o conștientizare, iar la cabinet vin și tineri acum, de la adolescenți și chiar persoane înaintate în vârstă care se tem de ce poate rezulta din luarea în greutate.”

  • Care a fost viziunea când ați pornit alături de echipa Holomed?

”M-am regăsit în vizunea asupra deschiderii legate de ceea ce înseamnă a activa în sănătate, de a avea responsabilitatea stării de sănătate a celor care ți se adresează în mâinile tale. Nici un dezechilibru nu se mai poate adresa unilateral, prin prisma unei singure specialități, ci doar interdisciplicar. Trebuie să fim creativi și extrem de informați și să colaborăm între noi, specialități medicale și complementare pentru că este nevoie de un diagnostic complet, ca apoi nutriția să devină baza sănătății și vindecării. Iar la Holomed cu toții gândim în această optică.”

  • Cât de ușor se pot preveni cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienți?

”Cam orice se poate preveni prin nutriție – îmi permit să spun orice pentru că și genetica este în mare parte epigenetică, adică influențabilă prin stilul de viață și implicit prin alimentație. Cred asta cu tărie, și de aici și pasiunea mea pentru gastronomie și mai ales panificație. M-am specializat în gastrotehnia panificației, acreditată de școala Horeca din București, de unde și modelul de consiliere nutrițională în care includ rețete proprii de preparate protocoale personalizate de sucuri și scheme de detoxifiere. Cred că alături de cei care vin la cabinet trebuie să fac echipă. Nu dau rețete, ci le sunt alături într-un proces care să le fie complet personalizat.”

”Atât de multe probleme se pot preveni mai ușor atunci când ai un coechipier.”

”Legea propusă din 2015 prin efortul a 2 asociații (din Tg-Mureș și Cluj), care voluntar au făcut toate demersurile, nu a avut până anul acesta norme de aplicare. Dar odată cu ele, s-a semnat înființarea colegiului Dieteticienilor din România.

Ce a însemnat pentru noi să nu avem definită ca meserie această ocupație: nu puteam fi angajați de spitale pentru că nu aveau cadru legal și nu puteam face prevenția atât de necesară în școli.

Am fost singura țară din UE fără cadru legal în acest domeniu. Dar acum totul începe să intre în rând cu Europa și cu restul lumii și ne bucurăm că suntem parte din acest proces aici la Târgu Mureș.”

Mai mult, dedicarea pentru domeniu a determinat-o să urmeze un curs de certificare în Statele Unite ca specialist în detoxifiere alături de renumitul doctor Robert Morse. Asta ca să poată pune la punct planuri care, pe lângă o alimentație zilnică sănătoasă, pot să ofere alternative care să stimuleze mecanisme prin care organismul se poate autocurăța și însănătoși.

  • Serviciile Holomed includ, prin specializarea dvs și teste noi ca cele care studiază microbiomul intestinal, sau cele care explorează intoleranțele alimentare. Cu ce ajută aceste servicii pacientul?

”În aceste săptămani lucrez cu microbiomul mult și cred că multe boli, majoritatea bolilor de fapt, acuză disbioza florei intestinale (dacă flora intestinală nu este în echilibru și bacteriile patogene sunt mai multe ca bacteriile bune, apare disbioza adică dezechilibrul prin lezarea mucoasei intestinale și nu numai). În timp, aceasta duce la multe boli, de la cele digestive la cele metabolice și chiar psihiatrice.

  • Care sunt 3 analize/investigații/consultații pe care le recomandați oricui, chiar de azi și de ce?

Testul FlorInScan Test pentru evaluarea cantitativă a compoziției florei intestinale și profilul microbiomului

Testul Nutrigentic – Test care furnizează cantitățile (praguri) zilnice de nutrienți necesari, conform profilului genetic personalizat ȚIE.

– Analize pentru Vitamina D – analiza 25-OH-D – pentru că deși credem că este vară și avem soare, din practică am observat că și adolescenții și adulții, chiar și în concediu, tot au lipsa aceasta. Fie din cauza alimentelor (pește – care fiind de acvacultură nu are aport de vitamina D), fie pentru că animalele ce ne produc hrana nu mai merg libere afară la soare.

Aș nota aici faptul că analiza nu este decontată de casa de asigurări. Și nu doar eu ci mulți dintre colegii meu ar recomanda să intre între analizele uzuale.

Și revenind la cum se poate preveni deficitul de vitamina D – că tot vorbeam de prevenție – prin expunerea la soare cât mai des, cu o suprafață a corpului cât mai mare descoperită. Deci tot lumina soarelui e unul dintre cei mai buni medici ai naturii.

  • Care este sfatul pe care îl dați cel mai des?

Mestecă, mestecă, mestecă. Am făcut un ”îndreptar” pe care îl înmânez la întâlniri, cu regulile mele care așa începe.

Ce am observat este că omul modern se grăbește și nu mai știe să mestece din cauza timpului care ne presează.

Sunt doar câteva reguli de bază, de conduită la masă, ce se pot aplica de azi și pot face diferența.

  • Stai la masă 20 de minute. Pentru că 20 de minute sunt necesare creierului sa proceseze informația cum că tot corpul primește hrană.
  • Mestecă de 20 de ori.

Evită combinații dăunătoare de alimente (de ex, fructe alege doar ca gustare sau înainte de masă, niciodată după).

Sunt persoane care mănâncă sănătos și tot au probleme, tocmai datorită combinațiilor neadecvate. De aceea mare parte din practica noastră nutrițională constă în educarea sau re-educarea unui comportament alimentar sănătos.

Redacția: Ați citit un interviu cu Elena Mardale – Nutriționist dietetician – Specialist în boli metabolice și nutriție sportivă la Clinica Holomed.

Programează o vizită în cabinetul de nutriție și dietetică – AICI

Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

Related Posts