La 9 luni de la startul COVID-19 in corpuri, se nasc problemele in mintea noastra

Actualizată în: 24 aug. 2021

E de mirare că din primele zile ale izolării, venită din autoconservare sau la solicitarea autorităților, au început solicitările de consiliere psihologică?

COVID-19 va trece, va avea vaccin, dar urmele acestei perioade se vor vedea atât în corpurile celor afectați, cât și în mințile celor mai puternici dintre noi. Mai ales dacă nu știm că traumele sunt acolo.

Izolarea, teama, incertitudinea şi haosul economic, toate cauzează sau pot cauza probleme psihologice” (Devora Kestel, Chief of the Mental Health and Substance Use Uni Organizația Mondială a Sănătății)

Vorbim astăzi despre 2 consecințe deja vizibile ale izolării cauzate de pandemie și despre tineri, maturi, părinți, copii, cei care avem ceva de recuperat de la această perioadă și ca să o putem face, trebuie să ne regăsim echilibrul.

Atunci când ne dor dinții, este evident. Durerea se simte, afecțiunea se vede. Dar când începem să experimentăm dezechilibre la nivel psihologic, nu e mereu evident pentru noi că avem nevoie de ajutor.

Doamna Dr. Psihologul Speranța Popescu, parte din echipa Holomed, a atras atenția asupra consecințelor acestei perioade chiar din luna Mai.

”A fost o perioadă traumatică pentru absolut toți dintre noi. ”După această perioadă ne putem aștepta la o scădere a imunității, la inserția unor boli care nu au neapărat legătură cu virusul, dar pe care o persoană pe asociază rapid cu acesta când are simptome și atunci frica crește.”

Consecinte deja vizibile, de la minte la corp afectat de izolarea din pandemie

  1. Quarantine 15: simptomul care se vede pe corp.

Se vorbește deja despre aceste 15 kilograme ca de un simptom al dezechilibrului după pandemie. Pe psychologytoday.com aflăm că nutriționiștii sunt solicitați tot mai des pentru a contracara sau întoarce efectele acestui simptom printr-o dietă sănătoasă și terapeutică complementată de mișcare fizică.

Un studiu sugerează chiar că femeile pierd 21 de minute pe zi gândidu-se la greutate, iar bărbații 18. Perioadă care produce anxietate, stres și stări de neputință.

Soluția este să privim altfel contextul și să iertăm mai mult, să fim mai îngăduitori cu noi și mai ales, să înțegem ce putem face ca să redresăm direcția.

Frica nu este soluția.

Sursa

2. Lockdown meltdown este denumirea generică oferită de medici imaginii distorsionate pe care unele persoane încep să o aibă despre sine, lucru care îi împinge să ceară operații estetice sau intervenții asemănătoare. Dr Maryam Zamani, un reputat medic din UK, spune că și din luna februarie a observat o creștere a apelurilor și cererilor de ajutor, de la oameni care se văd zilnic pe ecrane și cred că au îmbătrânit 3 ani în 3 luni.

Sursa

Cauzat de faptul că nu suntem obișnuiți să ne privim figurile fără filtre, sindromul se manifestă la cei care au stat mult pe Zoom, WhatsApp sau alte rețele video, în conferințe și au simțit nevoia să arate mai bine.

Situația a devenit atât de complexă, că între Martie și Iunie, o clinică de chirurgie plastică a primit 179 de cereri de refacere a unor lucrări faciale ilicite, care au ieșit rău.

Mintea noastra, cea care nu se regaseste in cifre

Din cele 373.474 de persoane diagnosticate în România de la începutul situației epidemiologice în România, majoritatea s-au vindecat.

Dar am fost afectați cu toții și vindecarea va mai dura. O spun cifrele comunicate de guvern, care a înființat Linia TELVERDE – 0800.800.358 de la apariția primului caz de infecție cu COVID 19 în România, prin Hotărârea nr 2 din 24.02.2020 a Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență.

Așa cum se vede, numărul apelurilor de informare și solicitare de ajutor a crescut.

Mai clară devine situația după cifrele comunicate de Digi România, care a oferit, chiar din luna aprilie, linii telefonice TEL VERDE, pentru consiliere psihologică.

Sursa

Într-un alt sondaj, efectuat de compania Ipsos pe un eșantion de 14.000 de participanți din 15 cele mai mari state de pe glob, un procent de 34% sunt îngrijorați de sănătatea proprie, în timp ce 15% se simt singuri. (sursa digi24.ro)

Cum vă ajutăm noi, la Holomed:

La Holomed, abordarea medicală este una integrativă, atât la copii cât și la adulți. Reușim prin psihoterapie sistemic-strategică, psihodiagnoză proiectivă, psihodramă și psihonutriție să vă fim alături pentru a trece echilibrați de această mare spaimă mondială și un 2020 plin de încercări.

Cultivăm speranță.

Unicef România vorbește într-un articol despre cum există patru feluri de speranță și, la fel ca mușchii, fiecare are propriul scop. Le putem descoperi și cultiva împreună, la cabinet.

Părinți, copii și încercările noii perioade de ajustare

Dacă ne uităm la școli care se desfășoară online, apar multe semne de întrebare. Există deja semne că cei mici se resimt emoțional și mental în urma noi situații. Iar alături de ei, părinții sunt încercați de teamă, de solicitări, de presiuni și responsabilitate.

Doamna Dr. Psiholog Speranța Popescu sintetizează stările posibile când vei recunoaște că ai nevoie de ajutor:

”Există momentul când fiecare începe să resimtă neliniște, nerăbdare cu cei din jur, chiar cu copii. La început apare frica. Frica se acumulează și poate să devină furie, angoasă, să se transforme într-un comportament inedit până la momentul acela.”

Doar prin a împărtăși cu cineva aceste gânduri, stări și temeri, se face pasul spre vindecare și echilibru.

Iar cei mici, pentru că sunt și mai neajutorați în a cere ajutor, trebuie supravegheați, Stresul Post Traumatic este un real pericol, iar adaptarea la reîntoarcerea în comunitate se poate face doar dacă psihicul celui mic este sănătos.

Un studiu al Cambridge compară părinții și copiii care au fost puși în carantină cu cei cărora nu li se aplicase măsura. Rezultatele arată că stresul post-traumatic era de patru ori mai mare la copiii care se aflau în carantină față de cei care nu erau.

Doamna doctor psiholog Speranța Popescu ne recomandă să le supraveghem stările de agitație, și să nu uităm că cei mici își pliază reacțiile după adulți.

În funcție de vârstă, adolescenții sunt afectați, desigur, dar mai compensează online, iar cei mici apreciază deocamdată apropierea de părinți. Dacă însă părinții nu se simt complet în echilibru cu situația, atunci legătura va suferi.

***Am scris despre micile gesturi de ajutor pe care le putem face pentru cei mici pe blog, iar articolele ca cel despre Dieta și Grijă pentru cei mici, de aici te pot ajuta cu sfaturi.

De la a citi știri mai rar, la a căuta vești bune și a privi spre lucruri pozitive, la a ierta sau înțelege comportamentele celor din jur, vindecarea necesită muncă. Dar și ajutor.

___________________________________________***_________________________________________

Dacă simtiti ca este nevoie in vietile voastre, ale parintilor sau ale copiilor vostri, de ajutor specializat, blând și cu experință de 30 de ani, vă stăm la dispoziție pentru psihoterapie și pachete speciale la Clinica Holomed Târgu Mureș, de luni până vineri între 8:00-20:00.

Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

Related Posts