Vara trece imediat, dar pentru părinți știm că trece de fapt timpul spre ziua când școlile se redeschid. Alături de clasă sau în altă situație dictată de circumstanțele anului, mai avem timp să fim alături de cei mici, pentru sănătatea lor și formarea de obiceiuri fără teamă.
Dr. Laura Cioropariu, Medic stomatolog specializat în Stomatologie pediatrică și Mirela Pribac Cingolani, expert Nutriție & Holistic Health Coach ne ajută dezvăluind provocările legate de sănătatea dentară a copiilor noștri în această perioadă și sfaturi utile pentru părinți legate de dietă, de teamă și de dezvoltare.
Ținând cont de distanțarea socială necesară în această perioadă, care a mărit și distanța între vizitele la cabinet, recomandarea Dr. Laura Cioropariu, pentru părinți, din punctul de vedere al unei ”zâne bune” pentru sănătatea dentară a celor mici, este:
”Le recomand părinților să fie atenți la cele două periaje ale copiilor, zilnic. Pentru că sănătatea este mult mai importantă în această perioadă. Și chiar de nu le observăm, cariile pot fi acolo.”
Cunoscutul personaj Dr. Seuss, alături de alte modele, poate le spun celor mici aceste mesaje în ceea ce citesc sau privesc la tv.
Și poate te va amuza să înveți zicala: Periajul seara îți păstrează dinții, periajul dimineața îți păstrează prietenii. Și să îi spui celui mic ce înseamnă asta, un exercițiu de învățare prin exemplu.
Care este un lucru pe care părinții îl pot face de azi ca să prevină și ajute?
”Să fie ei cei care fac periajul. Americanii au o vorbă: ”dacă cei mici nu se pot lega la șireturi, e semn că nu se pot spăla singuri pe dinți.” Așa că recomand ca această acțiune să fie preluată de părinți, care să se asigure de cum o fac, iar mici teste pot face și cei mici.
Ce pot face practic părinții în perioada de vacanță, acțiuni cu impact pozitiv în viața copiilor?
”Acțiunile cele mai importante sunt legate de nutriție. Alimentația copiilor, mai ales glucidele, sunt periculoase pentru dinți și cei mici posibil au acces direct la dulapul cu dulciuri din casă. Iar efectele se vor vedea în lunile ce vin.”
Legat de nutriție, completările le aduce Mirela Pribac Cingolani, expert Nutriție & Holistic Health Coach, cu câteva acțiuni utile în vacanță, dar și pentru o viață.
Curiozitatea este o problemă la cei mici, când începem, ca părinți, să punem punctul pe ”i” și să le interzicem sau impunem lucruri?
”Medicul de familie ar trebui să fie cel ce sesizează curba de creștere a copilului atunci când începe să fie îngrijorătoare. Ceea ce putem face pentru copiii noștri, din timp și cu răbdare, este să-i expunem constant la anumite alimente sănătoase, niciodată nu e prea târziu. Dar cu cât mai târziu, cu atât devine mai grea schimbarea unui obicei alimentar vicios. De aceea recomand din momentul diversificării să se ofere copiilor un morcovsau o floricică de broccoli în mână, aceste simple alimente având avantaje nu doar pentru dietă, ci și pentru dentiție.”
Ce recomanzi ca temă de vacanță în legătură cu nutriția acasă?
”Cu siguranță jocul ajută, și mulți copii fac tranziția spre alimentație sănătoasă implicându-se în ceea ce face mama. Le place să apese pe blender, așa își aduc aportul, dar și învață ce alimente pot consuma. Acum că e cald recomand sorbete din fructe de pădure care sunt de sezon – mure sau zmeură, date la blender cu puțină miere.”
Cum pot părinții să prevină bolile copiilor?
”Prin acțiuni clare, de la alimentație sănătoasă a părintelui, la obiceiuri ce nu ne țin pe scaun. Și un prim pas este reducerea cantităților de hrană și ore fixe pentru mese – copiii au nevoie și de repaus gastric, să nu uităm asta!”
Cum ne ocupăm de alimentația copiilor, când familia este mai mare, cu frați/surori și nivelul de vârstă este diferit?
”Este important să stăm cu toții la masă cât mai des, dar măcar o dată pe zi. Să ne reamintim că suntem oglinda copiilor noștri, și ceea ce facem noi vor face și ei.”
Și mai sus, la dna Dr. Laura Cioropariu regăsim sfatul de a ne comporta ca oglinda celor mici. De la obiceiuri de alimentație, la obiceiuri de igienă. Dacă aceste acțiuni devin amuzante, jocuri sau obișnuințe, atunci cei mici le vor prelua cu siguranță.
Sănătatea de ansamblu pornește din gură. Din cavitatea bucală, prima poartă de intrare a alimentului în corp, echilibrele sunt complexe și rezultatele sunt minunate atunci când sunt aplicate așa cum trebuie.
Primul control stomatologic: când se face, cum se face si de ce îl poti face acum
Recomandarea ca o vizită să aibă loc la pedodont este pentru vârsta de după erupția dentară, așadar 9 luni.
Dar pentru cei mici ce sunt în vacanță acum, vizita la stomatologul pediatru în deplină siguranță și igiena, ar putea fi un gest de prevenție și o lecție de viitor. Mai ales că cei mici, dacă nu și noi părinții, sunt mai relaxați acum și mai dispuși la a accepta vizita la dentist.
- Poți programa o vizită pentru tine la care cel mic să te însoțească. Procedura poate fi una preventivă sau estetică, important este să fii relaxat și să nu vorbești deloc despre durere.
- O să te îndrumăm printr-un mesaj înainte de vizită ca să eviți orice cuvinte puternice, de la injecție la operație sau chiar doctor. Și când îi vorbești de acest prim control, evită și negațiile care introduc idei, așa cum este de exemplu: nu o să te doară, nu îți face nimic, nu o să fie sânge (pentru că copiii nu îl aud pe NU).
- Ai grijă ca cel mic să doarmă bine înainte de programarea de dimineață.
- Noi ne vom ocupa la clinică să îi inducem starea de relaxare, de vancață, de ceva nou, un univers pe care l-am populat cu cărți și jocuri.
5. La prima întâlnire împreună cu micul pacient completăm interactiv fișa de evaluare și ne împrietenim. Realizăm, în cazul în care nu sunt carii, determinări de ph oral și de patogeni pentru întocmirea celui mai corect plan de tratament cu recomandări de igienă și nutriție.
Tot Mirela Pribac Cingolani spune:
”Hormonii de stres sunt cel puțin la fel, dacă nu mai periculoși pentru cei mici decât o alimentație hiperglucidică.”
Pentru a evita să le creștem nivelul de stres, avem la Holomed pregătit un mediu plăcut, personal ultracalificat, prietenos și o poveste frumoasă de fiecare dată.
Vezi pe pagina dedicată Pedodonției cum și cine îi primește pe cei mici la primul lor control stomatologic la clinica Holomed.
Cu ajutorul complet al tehnicilor ce fac parte din medicina viitorului, atât cei mici dar și tu poți evita să simți teamă. Teama se naște din a nu știi, iar alături de voi, trecem prin toate etapele de tratament, prevenție și îndreptare a lucrurilor pe care le știai, nu le cunoșteai sau care te sperie. La tine și la cel mic.
Pentru că grija nu ia vacanță niciodată, iar sănătatea este ca vara pentru copii: anotimpul perfect.
Ce poți face acum:
- Află cum te poți apropia de cel mic prin joc, dar astfel să începi prevenția și să crești imunitatea
- Descarcă broșurile colorate și informative de la worldoralhealthday.org.
- Programează primul control