Preventia ca ”ingredient” cheie in zambete : Dr. Valentin Pribac – parodontologie

Parte a echipei și mai ales a familiei de la Holomed, dl. Dr. Valentin Pribac are o viziune despre medicină și sănătate care integrează practici specifice, alături de o prevenție activă și informată.

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienți?

Boala parodontală și lipsa dinților este domeniul pe care l-am ales și în care ofer consultații și tratament.

Procentul persoanelor care suferă de afecțiuni parodontale este în continuă creștere, fiind estimat la aprox. 80% din totalul populației. Care credeți că sunt cauzele acestei creșteri?

Cauza principală este igiena incorect efectuată, din păcate.

De aceea recomand constant ca tot mai multi oameni sa apeleze constant la profilaxie, igienizari dentare periodice pentru a preveni boala parodontală si menținere igienei orale.

Cât de ușor se pot preveni aceste cauze?

Îmi doresc enorm, si asta facem cu programul de educație în școli, să reușim să educăm pacienții să vină la controale regulat. Asta ar face nu numai să prevină probleme mai mari, ci și să cheltuiască mai puțin. Profilaxia este mai ieftină decât tratamentul în momentul când este deja prea târziu pentru dinte.

Prevenția se face relativ ușor dacă conștientizăm importanța sa. Si metode sunt, cum de exemplu recomand înlocuirea apei de gură în cazuri în care nu există probleme grave stomatologice, cu o apă de gură home-made cu uleiuri esențiale.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Omul și Medicul Valentin Pribac.

Am o specializare în cadrul căreia an urmat un curs de master: Master Course in Regenerative and Plastic-Esthetic Periodontal Surgery. Treatment of Peri-Implant Infections and Soft Tissue and Defects at Implants, sub îndrumarea Prof. Sculean de la Berna. Asta descrie în puține cuvinte cheie specialitatea mea.

Mă motivează dorința de a realiza un sistem medical diferit de ceea ce se face mainstream în România. Un model cât de aproape de natură, cât de aproape de om. Deschis. Ce mă motivează? Munca în echipa. Mai ales într-o echipă așa faină ca cea pe care am început să o formăm, și cu colegii din stoma și din celelalte specialități, și cu asistența și recepția. In primis sunt oameni faini, și astăzi asta contează enorm.

Care a fost viziunea când ați pornit alături de echipa Holomed?

Orice sistem sau organism se bazează pe unitatea de bază. Pe o celulă. Celula clinicii Holomed suntem noi, o familie de 4 specialiști care ne-am unit forțele cu alți colegi super-specializați. Am gândit departamentul de stomatologie la Holomed sau Holomed Dental ca un model care să cuprindă toate specialitățile stomatologice. Și fiecare medic este supraspecializat în specialitatea sa. Endodontul face strict endodonție pentru că la asta este cel mai bun, ortodontul – idem, pedodontul idem, chirurgul buco-maxilo-facial idem.

Mie îmi place tehnica, mecanica, de mic sunt pasionat de mecanisme de ceas. Si cred că toți putem fi mecanisme într-unul mai complex, care să ajute.

Ați devenit membru fondator al Societății Române a Transparenței în Stomatologie. Ce reprezintă această entitate?

Este o societatea non-profit non-guvernamentală care s-a născut din aceeași idee a unor colegi din Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Mureș de a stabili niște reguli/protocoale pentru stomatologia aliniată standardelor europene.

Și un cadru de transparență în medicină, unde pacientul să poată fi informat și să știe ca tot orice tratament primește este la standarde. Dorim să existe un control al calității actului stomatologic cât si un cadru legal transparent.

Concurența colegială deschisă ne face mai buni ca profesioniști dar și ca oameni, sunt un fan al Blue Ocean Strategy.

Care e traseul pentru o persoană care a ajuns prea târziu la dvs. la evaluarea parodontologocică?

Prima oară evaluez, bazat pe protocoalele internaționale, stadiul bolii parodontale. Cel mai probabil primul pas este o igienizare extensivă pentru a prepara un câmp de lucru curat. Apoi urmează chiuretaje, tratamente cu laser, tratamentul complex.

Din gama largă de servicii de Stomatologie de la Holomed Dental, care sunt 3 pe care le recomandați oricui, chiar de azi și de ce?

1. Primul ar fi profilaxia dentară – adică igienizarea, detartraj, periaj profesional, airflow minimum 1 data la 6 luni.

2. Consult de specialitate (fie ca e stomatologie copii, ortodontie sau stoma generala) cel putin 1 data pe an care poate prinde din timp orice afecțiune și să o trateze mai repede și mai ieftin

3. Acolo unde se dorește și există un interes pentru estetică, albirea profesională cu laser nu doar îmbunătățește aspectul persoanei ci și protejează integritatea smalțului dentar fără reacții adverse, lucru care nu se poate obține cu alte tipuri gen home-whitening.

Care este sfatul pe care îl dați cel mai des?

Periați-vă corect.

Si cel mai important igienizați spatiile interdentare, fie ca folosiți ața dentară fie cu periuțe interdentare fie cu dușuri bucale bune.

Rămân mereu la consultații timp în plus alături de pacienții mei, la discuții despre cele mai bune metode pentru ei, cu cele mai recente studii de eficiență terapeutică.

Redacția: Ați citit un interviu cu Dr. Valentin Pribac, medic specialist parodontolog în clinica Holomed.

Related Posts