De la ”Nu ma simt bine”, la ”Bine ca stiu ce am”, cu Dr. Ioan Pribac – Medic primar pneumolog

Crede că pacienții sunt sursa de inspirație pentru orele, anii și deceniile de muncă susținută. Și ne spune ce, cum și de ce o vizită la departamentul de Pneumologie poate fi pasul spre liniște, independență și un nou început. Dl Dr. Ioan Pribac a fondat, alături de familia sa, după mai mult de 3 decenii de activitate, Clinica Holomed, un spațiu deschis terapiilor complementare și medicinei interdisciplinare.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Omul și Medicul Ioan Pribac.

Am învățat în 36 de ani de practică să cunosc oamenii de la primele conversații. Și asta m-a făcut să iubesc și mai mult ceea ce profesez. Plăcerea de a face oamenilor o viață mai bună și de a le restitui sănătatea de care sunt uneori privați este esența a ceea ce fac, zi de zi.

Spune “zi de zi”, pentru că, pe lângă activitatea din cadrul Clinicii de Pneumologie a Spitalului Județean Mureș, dl doctor este fondator al departamentului de pneumologie și alergologie al Clinicii Holomed. Apreciază sănătatea care începe cu inspirație și expirație. Poate de aceea hobby-urile sale sunt ciclismul și grădinăritul. Poate tot așa reușește să se mențină clar și cumpătat în situații de criză cum a fost și este cea generată de virusul anului 2020, COVID-19.

Dragostea de natură îl face să recomande, acolo unde prevenția încă poate ajuta cazuri ce nu sunt grave, o terapie complementară ce să includă, așa cum spunem la Holomed, cei mai buni 6 doctori care întregesc echipa: lumina soarelui, apa, odihna, aerul, mișcarea și dieta.

”Natura are multe sfaturi să ne dea.”

Această gândire medicală autentică, dar diferită de ceea ce se practică în general, a stat și la baza fondarii clinicii alături de familia sa. Holomed a devenit spațiul unde cei care țin la prevenirea cauzei, la sfaturi complementare și la regenerarea încrederii în profesioniști vin ca să primească îndrumare.

Departamentul de Pneumologie fondat de dl doctor Pribac la Clinica Holomed îmbină armonios medicina clasică cu cea integrativă, alegând întotdeauna cele mai bune și mai puțin invazive tehnici terapeutice.

  • Cum s-a schimbat dinamica în domeniul dvs. după pandemie?

Pandemia a fost și este încă o frână în specialitatea noastră de pneumologie, deoarece inclusiv bolnavii cu afecțiune virală nouă au o mulțime de manifestări pulmonare. Sunt distincte însă de un bolnav pulmonar din alte cauze. Asta face și mai dificilă acordarea de ajutor.

Cel care are simptome ce seamănă cu noul virus va face programare ca să scape de această teamă, va fi bineînțeles triat cu grijă, și va fi surprins să afle că o simplă rinită se poate trata ușor și repede. Iar mental, dl doctor ne spune că pacienții caută claritate.

Și Holomed asta oferă.

– Care au fost cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienți?

”Nu mă simt bine.”

Și de aici profesionistul trebuie să urmeze fiecare întrebare în direcția dată, dar care vine să descopere nu doar cauza, ci și modul cum se manifestă.

Așa ajung alături de pacienți de la întrebarea: Tușiți? la a fi apropiat de pacient prin experiența adunată și a traduce aceste simptome într-un vocabular simplu.

Totul, pentru a descoperi ce este relevant, ce deranjează și ce tratament se aplică.

Din gama largă de servicii, care sunt cele pe care le recomandați oricui, chiar de Azi și de ce?

Spirometria este o probă funcțională care aduce beneficii în găsirea diagnosticului și diferențiere de cei ce nu au infecția virală cu Sars Cov 2.

Iar Bronhoscopia are rol foarte important legat de modificările de structură la plămâni, ca tumorile, ce pot fi găsite în faze incipiente având astfel o rată mult mai mare de posibil tratament.

Bronhoscopia la nivel local este una dintre specializările în care dr. Pribac a făcut și schimburi de experiență cu universitățile Oxford și Leeds din Marea Britanie. Ce oferă pacienților prin această tehnică? O metoda de explorare endoscopică ce scoate la iveală clar și prin cele mai performante metode de prelevare, probe pentru biopsie și determinarea extensiei bolilor la nivelul căilor respiratorii.

Cum decurge o consultație în departamentul de PNEUMOLOGIE?

Pacienții care fac programarea telefonic sunt triați. Apoi când ajung la noi sunt primiți într-un ambient natural, plăcut. Odată alături de specialiștii noștri în cabinet, sunt consultați exhaustiv și sunt susținuți în procesul de tratament.

”Am înțeles de la început că echipa care se dedică unui pacient și diagnosticului trebuie să fie specializată, foarte bine interconectată și fiecare vine cu experiența sa în determinarea diagnosticului exact. ”

Cum a schimbat acest an percepția legată de prevenție?

În contextul pandemiei, sfaturile de la purtarea măștii, distanțare, spălarea pe mâini ar trebui suplimentate prin efort activ de detectare a pacienților. Sunt măsuri epidemiologice care ar face ca în scurt timp să scădem numărul focarelor.

Serviciile Holomed în PNEUMOLOGIE includ Consiliere antifumat. Ce înseamnă acest serviciu, pentru cei care sunt interesați?

Discutăm cu pacientul foarte exhaustiv pe tema nocivității și a implicațiilor fumatului pe termen lung, susținându-l cu mijloace psihologice, naturise și clinice în acest drum greu pentru el, dar extrem de curajos. Apoi va fi ajutat timp de 2-3 luni cât dependența își spune cuvântul, prin consiliere și medicamentație.

Poți să programezi o consultație și tu.

Garantăm, indiferent de motiv, că o vizită, de prevenție/screening sau de tratament la departamentul nostru de Pneumologie te vor face să trăiești și tu această experiență completă de atenție medicală de specialitate.

Această abordare, profesionalismul și dedicarea de decenii a dl. doctor Pribac și a echipei, aduc reacții ca aceasta.

Și nu e singura instanță în care aprecierile au fost publice.

În 2014, zidezi.ro făcea un concurs cu vot pentru meserii şi servicii, sport, cultură, sănătate, administraţie, învăţământ, în care au fost supuși la vot figuri profesionale ai Cetăţii Târgu-Mureş și din celelalte trei municipii şi şapte oraşe ale județului, și din cele 92 de comune ale judeţului.

Oamenii au votat, iar printre cei mai apreciaţi profesionişti din medicină ai judeţului, dr. Pribac Ioan a obținut primul loc.

Vezi și alte motive pentru care să te adresezi cu încredere SECȚIEI DE PNEUMOLOGIE A CLINICII

HOLOMED MUREȘ.

Redacția: Ați citit un interviu cu Dr. Ioan Pribac, medic primar pneumolog în Clinica Holomed.

Conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

Related Posts