Îmbină pasiunea pentru cercetare cu o pregătire clinică importantă și ore la catedra Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Iar specializarea în recuperare medicală vine ca un răspuns evident la cine doamna doctor este în viața de zi cu zi: cineva care nu poate suporta durerea pe chipurile oamenilor.
Dragi îi sunt toți pacienții, iar astăzi ne spune câteva cuvinte despre ea și motivul pentru care cabinetul său de recuperare medicală de la Holomed este locul de care se tem durerile tale.

- Cum ați pornit alături de echipa Holomed?
Echipa Holomed oferă o altă perspectivă din punct de vedere al abordării pacientului. De exemplu un pacient cu patologie a coloanei vertebrale – în special modificări ale posturii (de altfel foarte frecventa) – este evaluat și din punct de vedere al medicului stomatolog, pentru că cele două zone sunt în strânsă legătură – de aici și preocuparea pentru posturologie.
Această abordare integrativă si multidisciplinară si lucrul alături de echipă au fost motivele pentru care s-a regăsit în viziunea clinicii Holomed.

O medicină care tratează și cauza si preîntâmpină problemele, mai mult decât să ofere rețeta sau simplul tratament al simptomelor. Tocmai pentru ca postura este influentata și de problemele ocluzale care interfereaza cu echilibrul postural, o analiză venită de la o echipă de medici cu diferite specializări e în beneficiul pacientului.
Despre cine este în viața de zi cu zi, dna. doctor se descrie așa:
”Sunt soție, mamă și medic. Mă consider o persoană sociabilă, cu spirit de echipă, și atributele mele principale sunt punctualitatea și perseverența.” Medic specialist în recuperare, medicină fizică si balneologie, s-a format, tot datorită acestor atribute, prin cursuri la Londra, ca cel de infliltrații ghidate ecografic: “Cadaveric MSK ultrasound guided injections”.
Totul, pentru a da cele mai bune rezultate atunci când pacienții îi oferă încrederea lor.
”Principiul după care ma ghidez atât ca om cât și ca medic este motto-ul ”bine faci, bine primești. ”
- Spuneți-ne câteva cuvinte despre OMUL Lilliana Bordean.
”Atât ca om cât și ca medic vreau sau cel puțin încerc să ajut pe toata lumea, deși acest lucru uneori este in dezavantajul meu, dar eu voi continua să fiu la fel.
Am ales specialitatea de recuperare medicala datorită tatălui meu care îmi povestea (în urma unui tratament de recuperare) cât de bine se simte într-un timp relativ scurt și căt de frumoasă i se părea această specialitate de recuperare medicală.

Încerc să fiu mereu bine pregatită, documentată și profesionistă în tot ceea ce fac și pot spune că, dincolo de meserie, adevărata mea pasiune este medicina.
Pentru o femeie și o mamă, ceea ce lucrez alături de pacienți la recuperare este un lucru natural, cu rezultate profund satisfăcătoare.
- Cum decurge o consultație în departamentul de Recuperare medicală și cine sunt pacienții cărora vă adresați?
Recuperarea medicală nu este o specialitate care se adresează numai pacientului vârstnic.

Recuperarea medicală se adresează întregului segment de vârste.
Pentru sugari de exemplu, cu hipotonie sau hipertonie musculară, ședintele pot aduce schimbări majore.
Pentru un adolescent cu scolioze sau pentru adultul cu discopatii cervicale (spondiloza) sau lombare, avem soluțiile care să alunge durerea.
Vârstnicii cu patologii degenerative (coxartroza, gonatroze, artroze ale mainii) ne contactează adesea și evoluează pozitiv.
Și bineințeles ne concentram și pe patologia sportivă.
”Tratamentul de recuperare nu înseamnă numai electroterapie sau masaj. El este mai complex asociind tehnici de relaxare cu terapii antialgice, masaj cu kinetoterapie sau cel mai frecvent electroterapie, masaj si kinetoterapie.”
- Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienții?
Cele mai frecvente patologii sunt cele degenerative (discopatii cervicale – spondiloze, lombare, lombosciatică, coxartroze, gonatroze, artroze ale mâinilor), patologie posttraumatică (stări post entorse gleznă, genunchi, luxații, stări post fracturi), patologie reumatică, reumatism abarticular (tendinite, tenosinovite, periatrite scapula-humerale).

- Supraspecializările din Londra vă permit realizarea de ultrasound guided injections. Ce înseamnă asta în cabinet?
Efectuarea de infiltrații ghidate ecografic presupune folosirea de metode de protejare a pacientului (câmp steril, gel steril) în procesul de a injecta cu siguranță de 100% medicamentele în țesuturi moi: tendoane, mușchi, ligamente, cavități articulare. Vizualizarea prin ecograf reduce riscul de apariție a complicațiilor (hemoragii, infecții), decât cele efectuate în orb (fără ghidaj ecografic).

- Cum a schimbat pandemia dinamica la cabinet, cum vă influențează discuțiile și cum primiți pacienții?
”Pandemia a schimbat prioritățiile pacienților astfel încât serviciului de recuperare se adresează mai mult pacienți care nu suportă amânare, pacienți cu dureri cronice care s-au acutizat, simptomatologie noua (dureri pe care nu le aveau înainte), sau stările posttraumatice.”
Toata echipa Holomed a încercat să reducă impactul acestei pandemii asupra pacientului. Prin aplicarea unui program special pentru pacienții care se adresează clinicii noastre și evitarea de suprapuneri în vizitele lor.
Astfel un pacient care vine pentru recuperare medicală pentru 10 zile va avea un program stabilt în așa fel încât doar el și kinetoterapeutul se vor afla în încăpere pe durata ședințelor, oferind astfel o siguranță pacientului.

- Serviciile Holomed de recuperare medicală includ și procedura de electroterapie. Ce include acest serviciu?
Electroterapia constă în aplicarea de curent electric în scop terapeutic. În electroterapie utilizăm foarte multe tipuri de curenți. Unii au rol antialgic (împotriva durerii), miorelaxant (combate contractura musculară), resorbtiv (reduce edemele, hematoamele), vasodilatator.
- Care sunt 3 analize/investigații/consultații pe care le recomandați oricui, chiar începând de azi și de ce?
Cele trei lucruri pe care le recomand, preventiv, pentru aflarea stării de sănătate actuală și pentru siguranță, sunt:
- un consult de recuperare medicala (fizioterapie)
- investigații paraclinice asociate
- o fișă de recuperare care să combine corect procedurile de recuperare
- Cât de ușor se pot preveni cauzele cele mai întâlnite pentru care pacienții vin la dvs?
O să luăm exemplul cel mai întâlnit și soluția pe care ar dori-o orice pacient: încetinirea apariției patologiei degenerative, adică a durerilor cronice la nivelul cartilajelor articulare, ce îmbatranesc, sau de deshidratarea discului intervertebral. Aceste lucruri sunt normale în viața noastră și ce putem face este să le încetinim evoluția. Iar adoptarea unui stil de viață sănătos, evitarea vieții sedentare și a stresului sunt primele acțiuni pe care le putem face și țin de noi.
- Care este sfatul pe care îl dati cel mai des?
Nu lăsați pe mâine ce puteți trata astăzi.
Și nu lăsați pe mâine întalnirea în cabinetul de recuperare de care se teme durerea, pentru că AICI începe drumul spre un corp fără dureri.
Redacția: Ați citit un interviu cu Dr. Liliana Bordean, Medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie la Clinica Holomed.
Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.