Oameni autentici, în medicina viitorului: Dr. Mirela Gaston – Medic primar stomatolog

Actualizată în: 24 aug. 2021

Președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Mureș, dr. Mirela Gaston, a ales stomatologia pentru că a avut o viziune pe care crede că reușește să o materializeze.

Iubește frumosul, calitatea și creativitatea, deci stomatologia este ramura medicinei care s-a apropiat cel mai mult de sufletul și crezul său.

Medicina altfel pe care o oferă clinica Holomed i se potrivește de asemenea. O abordare medicală a viitorului, dar cu întoarcere la rădăcini și la elementele de bază în sănătate: mintea, corpul, sufletul.

”Iubesc oamenii, am nevoie de prezența lor lângă mine, deci medicina mi s-a potrivit ca o mănușă.”

Care a fost viziunea când ați pornit alături de echipa Holomed?

De tânără, am avut o viziune legată de evoluția stomatologiei ca breaslă profesională. Am considerat că, fiind uniți, fiind profesioniști și oameni integrii vom fi o breaslă de elită. Acesta a fost motivul pentru care m-am implicat și în domeniul organizatoric și de organizații profesionale. Aceasta a fost singura posibilitate de a fi aproape de colegii mei, de a simții pulsul vieții stomatologice.

Iar o clinică ce integrează serviciile medicale clasice cu strategii complementare a fost cea mai bună metodă de a oferi totul celor ce au nevoie de prevenție, tratament sau îndrumare.

Cum vedeți anestezia generală ca metodă în cabinetele stomatologice?

Anestezii generale stomatologice nu se fac în Mureș decât la Clinica de Chirurgie buco-maxilo-facială. În cabinetele stomatologice se uzitează, în anumite cazuri și sub coordonarea unui medic specialist anestezist, anestezia generală care este indicată, în general, copiilor cu anumite probleme sistemice ca și retardul sever, care trebuie până la urmă tratați. Noi la Holomed am optat pentru inhalosedare care este o tehnică foarte ușoară și utilă și cu mult mai puține reacții potențial adverse decât anestezia generală, pacientul rămânând conștient.

Un altfel de medicină, asta chiar înseamnă ceva în cazul dvs. Cum decurge o consultație în cabinet și la ce să se aștepte micii și marii pacienți?

Consultația stomatologică ne ajută să aflăm și să continuăm povestea medicală a fiecărui pacient în parte. Din momentul în care pacientul intră în cabinet, cu o privire iscusită “scanez pacientul”. Mă interesează postura lui (pentru că îmi dă anumite informații), expresia feței, culoarea tegumentelor, buzele și abia după aceea examinez cavitatea bucală.

Frecvent solicit investigații suplimentare, cum ar fi: radiografie, CT, analize de laborator. Consultația durează între 30-45 min. Necesar dacă dorim o analiză completă și întocmirea corectă a planului de tratament.

Ce aduceți noi secției de Stomatologie de la Holomed?

În toți acești ani petrecuți lângă fotoliul stomatologic, foarte aproape de pacienții mei, am dorit să învăț tot ce este nou în profesie și cu curiozitate de copil am investigat ramuri mai puțin cunoscute și aplicate în stomatologie.

În Tg-Mureș doar două sau trei cabinete folosesc tehnica inhalosedării. Eu am deținut atestatul în inhalosedare, după un curs de 1 an la București. Consider că ar fi util fiecărui medic stomatolog.

De ce inhalosedare?

Mirela Gaston este printre puținii dentiști mureșeni care practică inhalosedarea, un tip de sedare conștientă, recomandată copiilor sau adulților care prezintă anxietate față de tratamentul dentar.

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienți?

Evident că, făcând parte din secția de Stomatologie, deschid drumul către alte specializări, dacă este cazul. Așadar, pacienții cu dureri dentare sau probleme la lucrările protetice sunt cel mai adesea cei ce intră în cabinet.

Cât de ușor se pot preveni cauzele ce îi aduc la dvs.?

Sfaturile pe care le dau pacienților mei sunt legate de întreținerea igienei bucale, și necesitatea controalelor anuale. Aceste două elemente ar face vizitele la medic venite din nevoie sau urgențe mult mai rare.

Experiența pe care o aveți în profesie, dar și ca Inspector al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Președinte local al Asociației Medicilor Stomatologi cu Liberă Practică din România, v-a învățat multe despre oameni. Care sunt calitățile care ajută un medic să vină mai aproape de pacienții săi?

Din experiența mea, atât în practica medicală cât și în ceea organizatorică, am realizat că profesionalismul, seriozitatea și înțelegerea pe care o acorzi pacienților, îi va fideliza și vor veni cu încredere în cabinet.

Care este sfatul pe care îl dați cel mai des?

Sfaturi legate de alimentație. O să mă întrebați ce are de-a face alimentația cu sănătatea orală și o să vă răspund că TOTUL. La Holomed ne referim la aceste aspecte când spunem că oferim tratamente integrate.

Alimentația este atât de importantă în igiena dentară încât chiar și un morcov crud poate avea efectul periuței de dinți.

Și facem o misiune de viitor din educarea și prevenția prin aceste sfaturi simple, ce pot fi urmate din copilărie la maturitate, și care chiar au efect.

Colegilor mei le recomand constant să fie atenți cu pacienții lor, să fie în primul rând oameni, și să crească profesional non stop

Redacția: Ați citit un interviu cu Dr. Mirela Gaston, Medic primar stomatolog în clinica Holomed. Dr. Gaston s-a format la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș cu specializări ulterioare la Universitățile Oxford și Leeds din Marea Britanie. Este medic primar stomatolog, cu competență în implantologie și inhalosedare.

Detalii contact.

Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

Related Posts