Test microbiom GI STOOL PROFILE

GI STOOL PROFILE

EVALUAREA EXHAUSTIVĂ A INTESTINULUI ȘI A FUNCȚIEI GASTROINTESTINALE

Echilibrul și buna funcționare a intestinului joacă un rol esențial pentru starea noastră generală de sănătate.

GI Stool Profile, dezvoltat de laboratoarele Genova Diagnostics din SUA, a fost special conceput pentru o evaluare exhaustivă a funcției gastrointestinale, prin intermediul căreia pot fi identificate și eliminate posibilele cauze ale simptomelor asociate unui număr vast de afecțiuni.

​Rezultatele testului GI Stool Profile reprezintă un instrument valoros în configurarea unui tratament personalizat în managementul sănătății gastrointestinale. Un altgoritm special creat permite sumarizarea rezultatelor într-un raport ușor de parcurs, care conține și posibile variante de abordare terapeutică în cazul unei perturbări a funcției gastrointestinale.

Când se recomandă evaluarea exhaustivă a funcției gastro-intestinale?

– sindrom de intestin iritabil;
– sindrom metabolic;
– boli autoimune;
– flatulență, meteorism;
– diabet de tip 2;
– dureri abdominale;
– diaree;
– oboseală cronică;
– probleme dermatologice cronice;
– hipertensiune.


Cei 4 piloni ai sănătății intestinale


Rezultatele testului GI Profile oferă informații valoroase despre:

  • 1. Digestia și absorbția nutrienților

– Elastaza pancreatică – biomarker care indică posibile perturbări ale funcției exocrine a pancreasului;
– Produși de degradare a proteinelor – proteinele ingerate care nu sunt metabolizate și absorbite în intestinul subțire vor fi fermentate de bacterii generând produși de degradare sub formă de acizi cu catenă scurtă; valori scăzute sau crescute ale acestui biomarker pot fi asociate cu diverse afecțiuni: SIBO, diverticuloză, boală celiacă, sângerări gastro-intestinale sau pancreatită cronică;
– Grăsimi în scaun – marker pentru evaluarea digestiei lipidice și a sindromului de malabsorbție.

  • 2. Inflamația și imunitatea mucoasei intestinale

– Calprotectina – biomarker de inflamație intestinală, calprotectina este o proteină cu proprietăți antimicrobiene, relevantă pentru diferențierea dintre sindromul de intestin iritabil și bolile inflamatorii cronice;
– Proteina eozinofilică (EPX) – valorile sale ridicate pot indica alergii IgE-mediate, boală inflamatorie intestinală sau infecții parazitare;
– IgA secretor – indicator pentru permeabilitatea mucoasei intestinale

  • 3. Procesele metabolice mediate de microbiom – indicatori metabolici:

– Acizi cu catenă scurtă – acetat, n-butirat, propionat – cu rol în menținerea funcției barierei gastrointestinale, în absorbția apei, electroliților și nutrienților, și modelarea răspunsului anti-inflamator și antimicrobian;
– β-glucuronidază – enzimă produsă de anumite bacterii din microbiom, cu rol în metabolizarea carbohidraților complecși.

  • 4. Microbiomul gastrointestinal

– Bacterii comensale – 24 de tipuri de bacterii care alcătuiesc microbiota, de echilibrul căreia depinde buna funcționare a organismului, pentru că este implicată în procesele de digestie, în dezvoltarea și stimularea sistemului imunitar, previne înmulțirea speciilor dăunătoare, sintetizează nutrienți sau neutralizează toxine. Analiza acestora este relevantă pentru a pune diagnosticul de disbioză;
– Drojdii si fungi – este analizată prezența agenților patogeni sau cu potențial patogen;
– Paraziți intestinali – este analizată prezența a 30 de specii de paraziți prin tehnici combinate de cultură și PCR;
– Alți biomarkeri – sângerări oculte în scaun, culoare, consistență și pH scaun.

GI STOOL PROFILE

 PREȚ 3700 RON

INSTRUCȚIUNI DE RECOLTARE