GI STOOL PROFILE
EVALUAREA EXHAUSTIVĂ A INTESTINULUI ȘI A FUNCȚIEI GASTROINTESTINALE
Echilibrul și buna funcționare a intestinului joacă un rol esențial pentru starea noastră generală de sănătate.
GI Stool Profile, dezvoltat de laboratoarele Genova Diagnostics din SUA, a fost special conceput pentru o evaluare exhaustivă a funcției gastrointestinale, prin intermediul căreia pot fi identificate și eliminate posibilele cauze ale simptomelor asociate unui număr vast de afecțiuni.
Rezultatele testului GI Stool Profile reprezintă un instrument valoros în configurarea unui tratament personalizat în managementul sănătății gastrointestinale. Un altgoritm special creat permite sumarizarea rezultatelor într-un raport ușor de parcurs, care conține și posibile variante de abordare terapeutică în cazul unei perturbări a funcției gastrointestinale.
Când se recomandă evaluarea exhaustivă a funcției gastro-intestinale?
– sindrom de intestin iritabil;
– sindrom metabolic;
– boli autoimune;
– flatulență, meteorism;
– diabet de tip 2;
– dureri abdominale;
– diaree;
– oboseală cronică;
– probleme dermatologice cronice;
– hipertensiune.
Cei 4 piloni ai sănătății intestinale
Rezultatele testului GI Profile oferă informații valoroase despre:
- 1. Digestia și absorbția nutrienților
– Elastaza pancreatică – biomarker care indică posibile perturbări ale funcției exocrine a pancreasului;
– Produși de degradare a proteinelor – proteinele ingerate care nu sunt metabolizate și absorbite în intestinul subțire vor fi fermentate de bacterii generând produși de degradare sub formă de acizi cu catenă scurtă; valori scăzute sau crescute ale acestui biomarker pot fi asociate cu diverse afecțiuni: SIBO, diverticuloză, boală celiacă, sângerări gastro-intestinale sau pancreatită cronică;
– Grăsimi în scaun – marker pentru evaluarea digestiei lipidice și a sindromului de malabsorbție.
- 2. Inflamația și imunitatea mucoasei intestinale
– Calprotectina – biomarker de inflamație intestinală, calprotectina este o proteină cu proprietăți antimicrobiene, relevantă pentru diferențierea dintre sindromul de intestin iritabil și bolile inflamatorii cronice;
– Proteina eozinofilică (EPX) – valorile sale ridicate pot indica alergii IgE-mediate, boală inflamatorie intestinală sau infecții parazitare;
– IgA secretor – indicator pentru permeabilitatea mucoasei intestinale
- 3. Procesele metabolice mediate de microbiom – indicatori metabolici:
– Acizi cu catenă scurtă – acetat, n-butirat, propionat – cu rol în menținerea funcției barierei gastrointestinale, în absorbția apei, electroliților și nutrienților, și modelarea răspunsului anti-inflamator și antimicrobian;
– β-glucuronidază – enzimă produsă de anumite bacterii din microbiom, cu rol în metabolizarea carbohidraților complecși.
- 4. Microbiomul gastrointestinal
– Bacterii comensale – 24 de tipuri de bacterii care alcătuiesc microbiota, de echilibrul căreia depinde buna funcționare a organismului, pentru că este implicată în procesele de digestie, în dezvoltarea și stimularea sistemului imunitar, previne înmulțirea speciilor dăunătoare, sintetizează nutrienți sau neutralizează toxine. Analiza acestora este relevantă pentru a pune diagnosticul de disbioză;
– Drojdii si fungi – este analizată prezența agenților patogeni sau cu potențial patogen;
– Paraziți intestinali – este analizată prezența a 30 de specii de paraziți prin tehnici combinate de cultură și PCR;
– Alți biomarkeri – sângerări oculte în scaun, culoare, consistență și pH scaun.
GI STOOL PROFILE
PREȚ 3700 RON
INSTRUCȚIUNI DE RECOLTARE