Internetul este suprasaturat. Cele câteva milioane de căutari în plus azi, față de săptămâna trecută, a informațiilor legate de pandemia declarată oficial de Organizatia Mondială a Sănătății au hrănit multitudinea de știri mai mult sau mai puțin adevărate despre Covid-19.
Una dintre aceste mari subiecte de dezbatere o reprezintă VITAMINA C. Atât medici cât și alți atotștiutori își dau cu părerea legat de rolul vitaminei C în prevenția și în terapia stărilor critice determinate de infecția cu Covid-19. Unii zic că trebuie neaparat să luăm că ne crește imunitatea, mai multă sau mai puțină, fiecare după cum gândește. Alții zic să nu luăm deloc pentru că este chiar dăunătoare crescându-ne excesiv imunitatea care ne devine inamic tocmai când am contractat Covid-19. Alții spun că nu are nici un efect.
ADEVĂRUL se poate baza doar pe:
1. Înțelegerea mecanismului de acțiune al vitaminei C în corpul uman
2. Studii medicale științifice publicate oficial la nivel internațional
Mecanismul de acțiune al vitaminei C (acid ascorbic) este unul complex. La nivel de monocite, în general primele celule mobilizate în răspunsul imunitar în caz de inflamație, vitamina C se concentrează de 80 de ori mai mult decât în plasmă (Evans et al., 1982). Acest mecanism facilitează transportul unei cantități superioare de vitamina C la locul infecției, îmbunătățind fagocitoza și contribuind la uciderea virusurilor și bacteriilor. Încă de la jumătatea secolului al XX-lea s-au folosit cu succes doze mari de vitamina C injectabilă în infecții cu poliomielită, difterie, herpes simplex și zoster, varicelă și pneumonie virală. Despre aceste demersuri vă invit să citiți în cartea “Injectable Vitamin C: Effective Treatment for Viral and Other Diseases” care adună gândurile și munca Dr. Fred R. Klenner care între anii ’30 și anii ’70 a folosit cu succes vitamina C injectabilă în infecții virale. Dar mai recent există studii ale utilizării vitaminei C injectabile pentru infecții cu rinovirus (Fowler et al., 2017), virusul Zika (Gonzalez et al 2017) și virusul gripal (Arabi et al., 2020) printre altele.
IMUNITATEA este importantă. Acest lucru nu îl poate nega nimeni. Acum că IMUNITATEA DE UNA SINGURĂ nu poate nici să ne protejeze nici să ne vindece de CoVid-19, este clar, am spus-o și în articolul precedent. Are nevoie cel puțin de discernământ pentru a avea forță. Dar chiar dacă imunitatea nu poate acționa singură, nu înseamnă că acum o putem arunca la gunoi. Sau că nu merită să investim în ea. Însă celor care spun acum să nu luăm vitamina C pentru că ne crește periculos de mult răspunsul imunitar în fața bolii, generând o reacție exagerată a organismului, le răspund că acum este mai important să vorbim despre VITAMINA C legat de ROLUL său ANTIOXIDANT ÎN INFECȚIA CU CoVid-19, decât strict despre rolul său în imunitate.
Atunci când există o infecție, aduce cu sine inflamație la nivelul diferitelor țesuturi. Inflamația este un proces care generează radicali liberi, adică specii reactive de oxigen care sunt atomi ce conțin în structura lor electroni neîmperecheați care sunt pro-oxidativi, adică crează un stres oxidativ. Acest stres oxidativ trebuie liniștit cumva, iar acest lucru se realizează prin cuplarea electronilor care își caută neîncetat perechea. Dacă nu vine un antioxidant cu un electron “cadou” din afară, acesta va fi furat dintr-o altă celulă sănătoasă generând un efect domino și distrugând astfel integritatea celulelor și țesuturilor. Ei bine, vitamina C poate face acest lucru, poate dona acel electron și poate stinge focul stresului oxidativ din infecție, inclusiv cea cu CoVid-19 care nu este fundamentalmente foarte diferită ca mecanism fiziopatologic de alte infecții respiratorii virale.
În plus, esențial este posibilul rol al vitaminei C la nivel PULMONAR atunci când se declanșează sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS sau SARS-CoV-2) în urma infecției cu CoVid-19. Ce se întâmplă în plămân atunci? Soldățeii sistemului nostru de apărare, citokinele și neutrofilele produc la nivel pulmonar capcane neutrofile extracelulare (NETs) care, dacă proliferează prea mult, distrug capilarele alveolare. Adică îneacă plămânul. Există studii clinice care demonstrează rolul benefic al vitaminei C în modularea NETs-urilor. Adică în salvarea plămânului de la înec. Exact pe acestea s-a bazat echipa Prof. ZhuYong Peng de la Universitatea Wuhan când a introdus în schema de tratament a unui lot de pacienți cu SARS-CoV-2 vitamina C intravenos. Studiul este în curs de evaluare, publicat pe ClinicalTrials.gov. Deși există multe studii mai vechi care aduc argumente favorabile acestui demers, dar nefiind încă rezultate specifice e situației actuale pentru că este prea recentă, mulți medici sunt contrari, după cum declară și Dr. Andrea Gori șeful clinicii de Boli Infecțioase a Spitalului Policlinico din Milano. Dar, chiar dacă ei sau alți medici resping această intervenție din lipsă de studii publicate, acest lucru NU înseamnă că vitamina C este dăunătoare. Poate fi, în extremis, ineficientă. Totodată aceeași medici nu neagă că o alimentație bogată în vitamina C și în alți antioxidanți este esențială pentru o bună stare de sănătate.
Din analizele cazurilor de deces din Italia, 47% au 2 sau mai multe patologii conexe, adică nu au o sănătate optimă. Logic, aceste date statistice definesc SĂNĂTATEA OPTIMĂ a fi FACTOR DE PROTECȚIE în fața CoVid-19. Iar această sănătate optimă se poate atinge doar printr-un stil de viață corect care constă în principal într-o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume majoritatea crude, fără pesticide, nuci din grădinile noastre de la țară, apă curată și din belșug, cereale integrale și cât mai puține produse de origine animală și neprocesate.
De aceea speranța mea cea mai mare este ca, după ce furtuna va fi trecut, această importantă lecție de viață să fie înțeleasă de cât mai mulți:
ALIMENTAȚIA este principala unealtă de menținere a sănătății dar și de vindecare.
Cum ne putem îmbunătăți alimentația, optimizând aportul de vitamina C din alimentele consumate? Pe lângă un teren emoțional pozitiv, minimum o rafală de râsete pe zi, avem la-ndemână alimente minunate și trucuri pentru a obține ce e mai bun din ele pentru o sănătate optimă care ne oferă un avantaj în fața CoVid-19.
Voi detalia în următorul articol centrat exclusiv pe intervențiile nutriționale pe care le putem face în acest context.
Mirela Pribac Cingolani, Nutriționist & Holistic Health Coach, Clinica Holomed