Viata in echilibru, la Holomed: Mirela Pribac Cingolani – Nutritionist dietetician

A crescut auzindu-și părinții discutând cazuri și diagnostice acasă.

Iar de la noțiuni de bază anatomice ca și pleura (de la tata, ce vorbea despre membrana care acoperă plămânul), la parodonțiu (de la mama, ce discuta cazuri stomatologice) toate au ajuns în vocabularul său de mic copil.

Acestea s-au îmbinat mereu cu noțiuni de compoziție alimentară cum ar fi conținutul în seleniu al fasolii verzi (susținută de tatăl său) sau efectul mucolitic al ceaiului de cimbru (susținut de mama sa).

Un echilibru perfect între abordarea clasică și cea holistică a medicinei.

A studiat la Cornell University în New York cu autorul China Study Prof. T. Colin Campbell, formându-se astfel în domeniul nutriției vegetariene.

De ce ați ales acest domeniu și cum aplicați cele studiate, astăzi și zi de zi?

Am ales acest domeniu pentru că, devenind vegetariană eu însămi, dintr-o alegere a băiețelului meu pe când era încă în burtică – pur și simplu nu m-a lăsat să mai mănânc carne – am început să-l studiez științific și cred cu tărie că este singura formă de dietă cu adevărat terapeutică.

Pe lângă faptul că e singura cu adevărat etică, necesară lumii în care trăim, cu violențele continue pe care le suportă biata noastră planetă.

A aprofundat biochimia cu Dr. William Friedwald, autorul formulei Friedwald de calcul a LDL colesterolului, la Columbia University. Și a colaborat la Roma în centrul ginecologic al Dr. Rossana Tripodi făcând consiliere nutrițională în sarcină.

Toate acestea, pentru că:

”Mă motivează învățarea continuă, ultimele cercetări și descoperiri, mă motivează descifrarea unor diagnostice complexe, progresele înspre bine a pacienților mei, o mâncare reușită pe care o pregătesc și care încântă atât văzul cât și palatul familiei mele.”

Care a fost viziunea când ați pornit alături de echipa Holomed?

Ne-am dorit să aducem o medicină cu adevărat integrativă, de a reuni oameni-profesioniști care să gândească la fel, să aibă același entuziasm și aceeași sensibilitate față de actul medical și față de oamenii din fața lor.

Viziunea a fost a unei clinici unde să te simți wowww, ca într-o oază zen – atât ca medic lucrând la Holomed cât și ca pacient care ne trece pragul.

Care a fost teama din ziua înaintea deschiderii clinicii Holomed în Mureș?

Am avut temerea că nu o să putem răspunde la toate întrebările pe care le vom primi, că nu vom putea oferi suficiente servicii.

Dar cu timpul am înțeles că nimeni nu are răspuns la orice întrebare, dar că e important să ne documentăm și să ne perfecționăm continuu, în fiecare domeniu, de la front desk la asistență și la fiecare specialitate în parte.

Acum care este motivul principal pentru care mergeți zi de zi la clinică?

Zilnic sunt acolo pentru a face ceva nou și pentru a disemina zâmbete.

Ați absolvit și o facultate de arte plastice. Se pot face paralele între artă și medicina complementară? Și dacă da, cum ar suna ele?

Da, marea mea pasiune e estetica. Mulți mă întreabă care e legătura între cele 2, pentru mine există o logică simplă – arta reprezintă frumosul pentru suflet pe când hrana reprezintă frumosul pentru trup.

Doar când cele două sunt în echilibru putem trăi armonios. Îmi place să privesc hrana ca pe o formă de artă, creativitatea în a mânca e extrem de importantă.

Și ce e mai frumos în viața asta decât a fi sănătos și fericit, adică în echilibru?

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care vedeți pacienți în departamentul de Nutriție?

Diversele dezechilibre, cărora adesea le găsim cauza în intoleranțe alimentare, dar și bolile metabolice ca obezitatea, diabetul, hipercolesterolemia la adulți și tot mai frecvent și la copii sunt cele care îi determină pe pacienții mei să caute ajutor.

Cât de ușor se pot preveni aceste cauze?

Extrem de ușor de fapt. Dar e o chestiune de optică, de deschidere mentală, de curaj, de informare. De EMPOWERMENT cum ziceam. Dacă oamenii ar știi că prin câteva strategii alimentare simple cuplate cu o odihnă adecvată și cu minimă activitate fizică ar putea evita bolile de mai sus, cred că ar face-o mai mult.

Iar dacă colegiile de medici specialiști ar susține, așa cum susținem noi, că alimentația este atât cauza principală cât și tratamentul principal cel puțin în bolile de mai sus, atunci am avea mult mai multe cazuri de boli metabolice vindicate.

Pentru ca DA, este posibil, diabetul zaharat de tip 2 este REVERSIBIL – așa cum sunt reversibile reacțiile biochimice din corpul nostru (după cum m-a învățat în facultate la biochimie Prof. Dr. Zita Fazakas căreia îi sunt profund recunoscătoare).

Din gama largă de servicii de Nutriție și Dietetică, spuneți-ne 3 pe care le recomandați oricui, chiar de azi și de ce?

1.Prima evaluare nutrițională, măcar pentru a discuta principii de nutriție sănătoasă dacă nu altceva, un mod de a învăța ceva în plus, o potențială investiție în sănătatea unei întregi familii.

2.Testele de intoleranțe alimentare, ImuPro și Food detective pentru că sunt acele analize care clarifică direcția meniului particularizându-l exact pe ceea ce face sau nu bine pacientului.

3.Testul de microbiom – FlorInScan pentru că e cel mai clar mod de a înțelege ce probiotic ți se potrivește (probiotic care îți va influența parametrii neașteptați ca starea de spirit, capacitatea de concentrare, statusul respirator, etc)

Care este sfatul pe care îl dați cel mai des?

Beți multă apă și introduceți cât mai multe crudități în dieta zilnică (acolo unde nu există patologii care să le contraindice).

Fără aceste elemente e greu de readus sănătatea la ea acasă.

Redacția: Ați citit un interviu cu Mirela Pribac Cingolani – Nutriționist dietetician format în nutritie holistica, specializare in nutritie vegetariana si imunonutritie la clinica Holomed.

Detalii contact mai jos sau la: 0744 555 755

Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

Related Posts