”Sa ne facem ordine in viata si sa incepem din interior” – Interviu cu Dr. Corina Pop-Radu

Actualizată în: 24 aug. 2021

Medicul Corina Pop Radu s-a format la Facultatea din Târgu Mureș. A terminat Liceul Sanitar din Târgu Mureș (1984-1988) ca șef de promoție și a ales la repartiție Clinica de Endocrinologie din Târgu Mureș, unde a lucrat 2 ani (1988-1990) ca asistentă medicală.

Mai târziu avea să descopere endocrinologia și să decidă drumul care a adus-o alături de Clinica Holomed.

Omul Corina Pop Radu este mamă, soție și iubitoare de călătorii, sport (înotul), cititul și muzica o transpun în alte lumi, și adoră pisicile și câinii.

Șofatul o relaxează, iar motivația vine din ceva simplu, o filosofie a vieții la care fiecare dintre noi aspirăm: claritatea.

”Simt că fac ceea ce trebuie, că am ales bine.”

Când v-ați descoperit pasiunea pentru direcția în care a luat-o specializarea dvs. și de ce ați ales Endocrinologia?

”Cred că pasiunea pentru endocrinologie a existat de la început, din 1988 de când am ajuns pentru prima dată în clinica de Endocrinologie. Doar că am conștientizat-o mai târziu, după ce am cunoscut și celelalte discipline/specialități pe parcursul facultății.

În 1990 am început cursurile la IMF Târgu Mureș, Facultatea de Medicină. Pe parcursul facultății m-am îndrăgostit prima data de Genetică. În anul VI mi-au plăcut mult psihiatria, ginecologia și medicina legală.”

Faptul că are o deschidere spre o medicină integrativă o face pe doamna doctor extrem de potrivită mentalității de la Clinica Holomed. Aici echipele interdisciplinare descoperă sau încearcă să prevină o mare parte din afecțiunile cronice de care suferim, de la diabet la osteoporoză, prin analiza modului în care sunt interconectate și prin interacțiunile directe cu sistemul endocrin.

”În anul V am revenit la Endocrinologie și la rezidențiat am ales Endocrinologia. Am intrat în același timp ca preparator în 1997 la disciplina de Endocrinologie a facultății de medicină a IMF (actualul UMFST „GE Palade” Târgu Mureș). În 2002 am susținut examenul de specialitate și din 2009 sunt medic primar endocrinolog.

Endocrinologia este o specialitate relativ nouă, de fapt o supraspecializare a medicinii interne, extrem de dinamică, cu multiple conexiuni și implicații interdisciplinare.

Am competențe de ecografie endocrină, efectuarea puncției tiroidiene cu ac fin și endocrinologie pediatrică. Iar din 2014 sunt șef de lucrări la această disciplină.

Iar Echipa Holomed se alătură celor care își exprimă bucuria pentru colaborarea cu doamna doctor.

  • Care a fost viziunea când ați pornit alături de echipa Holomed?

”Îmi place totul aici: în primul rând oamenii (echipa Holomed), atmosfera creată între toți membrii echipei și locația. Și faptul că într-adevăr se vorbește de echipă care interacționează activ, și nu de medici răsfirați printr-o oarecare instituție.”

– Supraspecializările vă permit să consultați și să oferiți multiple soluții, din medicina clasică și prin abordări integrative. Știm ca sunteti o susținătoare a terapiei nutriționale. Care este întrebarea pe care o au cel mai des pacienții către dvs.?

”Cele mai multe sunt legate de tiroidita cronică autoimună, disfuncțiile tiroidiene și posibilitatea de a avea și menține o sarcină. Aici bineînțeles alimentația joacă un rol important, trebuie particularizată și integrată tratamentului.

În urma consultului recomand efectuarea investigațiilor de laborator și/sau paraclinice. În funcție de situație, individualizat, având competențele amintite mai sus fac ecografie: tiroidiană, paratiroidiană, testiculară, mamară, puncția tiroidiana cu ac fin (eco ghidată).”

Cine vi se adresează cel mai des (copii, tineri, vârstnici, sportivi etc)?

”Consult toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă. Consultația endocrinologică cuprinde obligatoriu anamneza, adică discuția (întrebari) cu pacientul în legătură cu motivele/acuzele subiective pentru care pacientul se prezintă la consult, antecedentele familiale (bolile prezente în familie, la rudele apropiate), antecedentele personale fiziologice (normale; de ex. detalii despre ciclul menstrual la femei, sarcini, infertilitate; la copii detalii din viața intrauterină până în prezent), patologice (alte boli, tratamente, intervenții chirurgicale).

Și desigur condiții de viață și muncă, de echilibru psiho-emoțional, de stare de nutriție împreună cu detalii despre istoricul bolii/simptomelor. Apoi facem examenul obiectiv general și examenul obiectiv endocrin pentru toate glandele endocrine.”

  • Care este cea mai frecventă cauză pentru care vedeți pacienți și cât de ușor se pot preveni unele dintre aceste cauze?

Tiroidita cronică autoimună, dar și sindromul de ovare polichistice/infertilitate. Apoi guși nodulare/multinodulare, osteoporoza, obezitatea.

În ultimii ani frecvent văd copii cu patologie endocrină: boli tiroidiene autoimune, obezitate, tulburări de creștere, statura mică în special. Dar și pubertate precoce, deficit de vitamina D (atât la adulți cât și la copii).

De asemenea observ și disfuncții ale glandelor paratiroide, suprarenale, hipofiza (adenoame) și tumori neuroendocrine (în prezent diagnosticăm mai frecvent decât înainte).

”Unele dintre afecțiunile amintite pot fi prevenite prin optimizarea stilului de viață: alimentație, activitate fizică, gestionarea stresului, informarea corectă.”

  • Cum a schimbat pandemia dinamica la cabinet?

”Odată cu instituirea stării de urgență în martie, consultațiile endocrinologice la cabinet (on site) au fost restrânse dramatic, doar pentru situațiile de urgență și monitorizarea tratamentelor unor boli endocrine cu complicații importante.

Restul consultațiilor s-au desfășurat telefonic și online.

Acum, treptat consultațiile au fost reluate on site, cu programare prealabilă și cu respectarea măsurilor impuse de actuala pandemie: triajul epidemiologic, purtarea măștii – care la clinica Holomed se urmăresc cu rigurozitate”.

  • Care este un mit din domeniul dvs de activitate și de ce îl contraziceți?

”Obezitate = hipotiroidie.

Majoritatea persoanelor obeze cred (și chiar speră) ca hipotiroidia este cauza principală a creșterii lor în greutate.

Hipotiroidia (chiar și formele moderate și severe) netratată, poate să determine o creștere în greutate de câteva kg (2-5 kg).

Pe de alta parte persoanele obeze pot prezenta modificări discrete ale nivelului de TSH.

Cu certitudine, fiecare pacient trebuie evaluat strict individualizat.

Principala cauză de obezitate o reprezintă stilul de viață inadecvat (aportul alimentar hipercaloric și sedentarismul).

  • Din gama largă de servicii Holomed, care sunt 3 analize/investigații/consultații pe care le recomandați oricui, chiar de azi și de ce?

Recomand:

1. Ecografia tiroidiană – pentru că este o investigație imagistică cu un aport diagnostic foarte important în patologia tiroidiană (evidențiază noduli de dimensiuni mici, inaccesibili palpării, diferențiază nodulii solizi de cei chistici, poate ridica suspiciunea de cancer, apreciază vascularizatia, deosebit de utilă pentru monitorizarea formațiunilor nodulare și ghidarea puncției cu ac fin). Este noninvazivă, ușor de efectuat, accesibilă.

Practic ecografia tiroidiană se află azi în prelungirea mâinii clinicianului.

2. Consult de nutriție și dietetică – pentru că poți adera la un stil de viață cu adevărat sănătos și poți înțelege mai bine cum o alimentație sănătoasă iți poate schimba radical modul de viață. Poți beneficia de un plan nutrițional personalizat (corelat cu schemele de tratament medicamentos) pentru a corecta denutriția sau dezechilibrele metabolice.

3. Kinetoterapie – pentru că indiferent de vârstă, orice persoană poate beneficia de pe urma recuperării medicale, aceasta fiind eficientă în cazul unor leziuni diverse, fie ele severe sau minore; de altfel suntem toți prea sedentari. Ea completează tratamentele medicale clasice dând posibilitatea pacientului de a se implica direct în propria recuperare.

  • Care este sfatul pe care îl dați cel mai des?

”Să ne facem ordine în viață și să ne străduim să menținem echilibrul.”

Redacția: Ați citit un interviu cu dr. Corina Pop Radu – Medic primar endocrinolog la Clinica Holomed.

Programați un consult în Departamentul de Endocrinologie Holomed, aici: Endocronologie

Redactia: conținut blog redactat de echipa editorială. Pentru detalii concrete legate de serviciile clinicii, cât și sfaturi concrete și personalizate, tratamente și solutii bazate pe starea dvs. de sănătate, vă rugam să vă adresați personalului medical Holomed. Prezentele informații nu reprezintă tratamente sau diagnostice și nu se substituie nici unui consult medical de specialitate.

Related Posts