Fizioterapie: Proceduri Specifice si pentru varste fragede si cand doare, cu Medicina de Recuperare

Fizioterapia este acea știință și artă care în cadrul medicinei de recuperare și prin mâinile terapeutului te repune pe picioare. Și orice vârstă, orice ”blocaj” după intervenții medicale, accidente, naștere sau dietă agresivă, toate se pot fie remedia, fie preveni, în cabinetul de medicină de recuperare.

Dar mai ales în cazul sugarilor și vârstelor la care ”copilul” suferă, odată cu el durerea ține prizonieri și părinții.

Astăzi îți spunem cum la Holomed cei mici și tinerii își pot pune corpul pe drumul spre recuperare, după momentul acela când au zis:

”Au” sau ”Am nevoie de puțin timp să-mi revin”

Auzi des despre aceste proceduri și terapii de recuperare pentru vârstele înaintate și ajutor după operații sau alte traume.

Vorbim însă despre cum tinerii pot la fel de bine fii ajutați, afând câteva lucruri despre fizioterapie dar și kinetoterapie: proceduri, mituri și zone de ajutor.

Cui vom putea ”lua durerea cu mâna” și la fel și tu, aflând aceste informații:

  • Sugari cu tonus muscular redus
  • Mici copii, pentru că s-au lovit sau au căzut cu impact mare
  • Adolescenți ce au făcut întindere sau entorse la sport sau Tineri pe care i-a ”strâmbat” statul la birou

„Să te miști nu pare că este important, până când nu mai poți.”

Asta spune Grey Cook, terapeut și autor în domeniu. Adevărul acesta se aplică la orice vârstă, dar mai ales la cei tineri, pentru care mișcarea este formă de exprimare, de la joacă, la dans și sport.

Sursa foto

Ei bine, recuperarea medicală este domeniul ”pătură” ce te repune în pielea ta și te ajută să îți îmbunătățești mobilitatea.

Integrează terapiile cu curenți cu kinetoterapia, dar și cu specialitățile complementare ca și nutriția și posturologia. Pentru că durerile se leagă între ele, așa cum se leagă și vârstele și tot ceea ce facem zi de zi pentru o viață fericită și plină.

”Tratamentul de recuperare nu înseamnă numai electroterapie sau masaj, ci asociază tehnici de relaxare cu terapii antialgice, masaj cu kinetoterapie sau cel mai frecvent electroterapie, masaj și kinetoterapie.” (Dr. Liliana Bordean – Medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie, Clinica Holomed)

Fizioterapie: Proceduri pentru sugari

Mitul despre medicina de recuperare: Procedurile fizioterapeutice sunt pentru bătrâni. Fals. Și o să spui că asta știai, e normal ca recuperare să însemne revenirea la un nivel optim, ca din ”tinerețe”. Dar a ajunge, din copilărie, la stadiul de dezvoltare optim și a trăi o viață fără dureri, începe, la fel ca învățarea, de mic.

Iar în cabinetul de recuperare medicală vedem sugari, ca prim pas de transformare în adult și apoi bătrân cu un corp în stare optimă.

Pentru sugari de exemplu, cu hipotonie sau hipertonie musculară, ședințele pot aduce schimbări majore. Știm că bebelușii hipotoni se odihnesc cu coatele și genunchii perfect întinse. De la a observa, la a corecta, facem împreună drumul în dezvoltarea musculară și osoasă a copilului.

Masajele la sugar au o serie de beneficii de la relaxarea musculaturii la tonifierea organelor principale. Și stimularea circulației periferice alături de cea a digestiei sunt procedee pe care le vezi cum schimbă sugarul ședință de ședință.

Ce facem alături de sugar la Clinica Holomed:

  • Gimnastică și kinetoterapie pentru dezvoltarea neuromotorie perfectă
  • Prevenim și adresăm Artrogripoza, ”înțepenirea” încheieturilor și dezvoltarea anormală a mușchilor, o boală ce afectează 1-3 la 10.000 de sugari
  • Masaje diverse pentru stimulare, relaxare sau calmare, simple sau cu ajutorul uleiurilor esențiale alese cu grijă în funcție de siguranță pentru fiecare vârstă
  • Mama repetă mișcările liniștitoare, pentru consolidarea legăturii psiho-afective cu cel mic
  • Ședință de osteopatie pentru corectarea unor dinamici structurale afectate de o naștere prea lungă sau grea

Fizioterapie: Proceduri pentru copii

Mitul: Fizioterapia înseamnă doar masaj. Fals. Și îți spunem că de fapt include o serie de terapii cu aparate la cele mai înalte standarde tehnologice, validate în studii științifice ca având o calibrare optimă, pentru a obține, în funcție de caz și nevoie: efect analgezic, antiedematos, trofic, miorelaxant, spasmolitic.

Scopul departamentului și a disciplinei este de a reduce durerile cauzate de afectiuni musculare și articulare, dar și de a lucra la îmbunătățirea forței musculare și a mobilității.

Fizioterapia este folosită în pediatrie pentru tratarea și prevenția afecțiunilor legate de coordonarea motorie, a întârzierilor în dezvoltarea mobilității și îmbunătățirea tulburărilor de statică ale coloanei și membrelor inferioare.

Însă Prevenția joacă un rol extrem de important, mai ales la această vârstă. De la a recomanda anumite sporturi, la a corecta poziții la masă sau repaus, cel mic va spune mai rar ”AU!” și se va bucura de copilărie, fără să sacrifice viitorul de tânăr.

Ce facem alături de copii:

  • Prevenim și adresăm artrita reumatoidă juvenilă, ce apare la copiii cu vârste între 2 și 6 ani cel mai des, dar până la 16 ani poate să fie chinuitoare.
  • Prevenim obezitatea prin încurajarea mișcării și limitarea temerilor părinților. Această teamă sau protecție ne împinge să ferim copii de lucruri banale, ca a-și aduce singuri jucăria de pe raft, pentru că e mai rapid să le-o dăm. Sau întreruperea mișcării ce poate aduce lovire, prin faptul că îi luăm în brațe.
  • Recuperarea și dezvoltarea lui motorie prin terapii de ultrasunete și electroterapie și terapie cu curenții diadinamici: în caz de boli ale nervilor periferici (leziuni traumatice si sechelele lor) sau inflamații abarticulare.

Fizioterapie: Proceduri pentru adolescenți și tineri

Mitul: Fizioterapia este pentru sportivi. Fals. Multe persoane asociază fizioterapia cu sportul, considerând-o un serviciu medical la care atleții apelează când se accidentează. În realitate, fizioterapia este eficientă în cazul a numeroase categorii de persoane, astfel că oricine poate beneficia de aceasta într-un anumit moment al vieții. Poți să te adresezi unui fizioterapeut când ai o durere cronică, dacă vrei să-ți îmbunătățești mobilitatea, abilitățile funcționale sau ca să accelerezi recuperarea după o operație.

Ce facem alături de tineri:

  • Pentru a pentru a evita stresul asupra articulațiilor și pentru a maximiza beneficiile oricărui tip de antrenament, vom lucra la vom aborda tehnici pentru tonifierea musculaturii paravertebrale și generale, prin ultrasunete, masaje, electroterapie, ultrasunete, ultrascurte.
  • Corectăm postura survenită din purtatul genții sau a ghiozdanului și dăm cheia pentru poziția corectă a celor care petrec mult timp pe scaun sau nu merg drept.
  • Prevenim sau tratăm obezitatea și modul în care indicele de greutate corporală interferează cu organele, mușchii și încheieturile.

Așadar, vino alături de noi când suferi de:

– Afecțiuni ale unității motorii

– Sechele după fracturi ale membrelor sau după traumatisme articulare

– Sechele după protezare articulară

– Scolioze și alte tulburări de statică ale coloanei și membrelor inferioare

– Traumatisme sportive

– Spondilită ankilozantă, artrită psoriazică, sindromul Reiter, artrită reactivă, enterocolopatii

– Poliartită reaumatoidă, LES, sclerodermie

– Afecțiunile degenerative ale articulațiilor membrelor

– Fibromialgie

– Sindromul dureros miofascial

– Osteoporoză

Lecția pe care ne-o dă Carrie Tollefson, alergător olimpic, este că ascultarea corpului tău nu se termină cu ”O să treacă”.

Ci trebuie să fie începutul pentru recuperare.

”Mi-aș fi dorit să fi odihnit ce mă doare și să fi ascultat un pic mai mult corpul meu. Știu acum că să-ți faci timp să te vindeci te va ajuta să te întorci mai repede la normal, în loc să încerci mereu să lucrezi la capacitate redusă. ”

Bonus: Încrederea începe cu a cunoaște omul care îți promite sănătate, iar dna. Dr. Liliana Bordean parte a echipei noastre este specialist în recuperare, medicină fizică și balneologie. Dar este și mamă, soție și mai ales, medic care iubește ceea ce face. Și o poți cunoaște înainte să programezi o vizită în cabinet, prin acest interviu: Bine faci, bine primești, mai ales când este vorba de corpul tău.

Related Posts